Virtuális látványtár – Hímes tojások 3D-ben

A Balatoni Múzeum Keszthely környéki hímes tojásai – virtuális bemutató.


A húsvéti ünnepkör legjellemzőbb kelléke a hímes tojás, mely Zalában és Somogyban főként a keresztgyermeknek adott húsvéti ajándék. A múzeumokban őrzött tárgy-együttesek közül kiemelkedőek a keszthelyi Balatoni Múzeum Balaton-melléki, zalai és somogyi karcolt tojásai, melyek a 19. sz. végén-20. sz. elején készültek, a szecesszió egyértelmű hatása alatt. Esetenként évszámmal, névvel, kis versikével is ellátták őket – ebből tudjuk, hogy a kis alkotások némelyikét szerelmi ajándéknak szánták. A karcolt díszítés elsősorban a pásztorcsaládokban, a Balaton nyugati medencéjében, valamint Somogy keleti részén volt népszerű. A megfestett tojásokra bizsókkal (faragókéssel) karcolták a mintát. Spirituszba shellakkot és festőanyagot tettek. Az előre megfőzött tojásokra kenték rá a színt, ezt követően karcolták rá a mintát, elsősorban virág-ornamentikát. Ilyen tojást nemcsak a lányok-asszonyok, hanem férfiak is készítettek, „pulitúros” tojással szoktak kedveskedni választottjuknak a fiatal asztalosok, a „tislérlegények” is.

A húsvéti hagyományokhoz kötődő hagyományos hímes tojások között térben és időben jól körülhatárolható jellegzetes és esztétikus karcolásos technikáról van szó, mely a Keszthely környéki hagyományőrzők máig kedvelt eljárása. A Keszthely környéki karcolt tojások különlegessége, hogy kifejezetten emlékül, (szerelmi vagy baráti) húsvéti ajándékul készültek és az alkotók – más húsvéti tojásoktól eltérően – a tartósságra is nagy hangsúlyt fektettek. Virágkora a 19. század végén – 20- század elején volt, motívumkincsét főként a virágornamentika vagy/és a szépen írt évszámok, betűk, versikék jelentik. Az esztétikus, művészi kidolgozás jártasságot, technikai tudást igényelt. Talán éppen a művészien karcolt tojások hatására figyelhetjük meg a viaszolt tojások technikájában is a finomodást, a letisztultabb motívumokat.

Szerencsére a keszthelyi Balatoni Múzeum még éppen virágzásuk idején be tudta gyűjteni, majd meg tudta őrizni ezen 100-120 éves tojásokat a mai napig. Néhány hímes tojás öregebb 1898-ban alapított múzeumunknál.

Gyanó Szilvia
etnográfus

  Kattints rá a hímes tojásra, és megnézheted 3D-ben! A 3D objektumok megjelenítéséhez Adobe Flash Player szükséges. Chrome böngészőben így engedélyezhetjük.

Hímestojás Hímestojás Hímestojás Hímestojás
 Égetett sziéna színű hímestojás. Két rózsás ág. Karcolt: “Szívből ajált husvéti emlék. Ferinek 1914”  Fekete, piros. Viaszolt geometrikus díszű hímestojás.  Piros, viaszolt. 8 mezőre osztott, fenyőfás díszű hímestojás.      Sárga, zöld, piros. Virág és angyal fej díszes.
Részletek >> Részletek >> Részletek >> Részletek >>
Hímestojás Hímestojás Hímestojás Hímestojás
Vörös, karcolt. Barokk ízlésű dísszel. Hit, remény, szeretet. “K. L. 1894 L. M. Emlék” Vörös, viaszolt hímestojás. Egyszerű fehér vonaldísz. 1905é. sz.    Sötét bordó politúros. Karcolva: “Emlékül”  Sötétbordó. Viaszolt, vékony fehér fenyőfás dísz 8 mezőben.
Részletek >> Részletek >> Részletek >> Részletek >>
Hímestojás Hímestojás Hímestojás Hímestojás
 Bordó, viaszolt. 8 mezőben fehér rácsos dísz.  Politúros, karcolt indadíszes hímestojás. Sötétbordó. Karcolt, leveles rózsadíszes. ” Husvéti emlék. 1903 Mariskától “   Lila. Viaszolt, 8 mezőben fehér fogazott vonaldísz.
Részletek >> Részletek >> Részletek >> Részletek >>
Hímestojás Hímestojás Hímestojás Hímestojás
Bordó, viaszos, virágdíszes hímestojás. Májszínű, karcolt. Mértani dísz, hold, csillag, virág. ” O. 1903. A. “ Lilás színű. Viaszolt, 8 mezőben pont- és vonaldísz. Sötétbordó. Durván viaszolt díszű.
Részletek >> Részletek >> Részletek >> Részletek >>
Hímestojás Hímestojás Hímestojás Hímestojás
Bordó. Karcolt virágdíszek között magyar címer. ” O. Ö. “   Bordó. Viaszolt 7 csillag. Lila. Karcolt: ” Emlék Demsey Imrének 1904. Pitterman Jánostól “   Bordó. Karcolt. Bőség szaru, fűzfa alatta szív és horgony. “Húsvéti Emlék 1900 L. T. “
Részletek >> Részletek >> Részletek >> Részletek >>
Pirostojás - hímzett tojás Hímestojás
 Piros alapszín, fehér minta. Egy hosszanti és egy keresztirányú vonal 4 mezőre osztja a tojást. Vörösbarna, mezőkre osztott. 
Részletek >> Részletek >>

A műtárgyak digitalizálása a MaNDA projektjében valósult meg.